top of page

ORTALAMALAR

Hareketli ortalamalar finansal varlıkların seçtiğimiz zaman aralığındaki fiyatların ortalamalarını alarak hesaplar. Teknik analizde hareketli otalamalar bize finansal varlığın destek ve direnç noktalarına dair fikirler verebilir. Fiyat seçtiğimiz zaman dilimindeki ortalamanın altında ise ortalama direnç olarak, üzerinde ise destek olarak çalışır.

ortalamalar destek direnç

Birden fazla hareketli ortalama birlikte kullanıldığı zaman al-sat sinyalleri verebilir. Örneğin 50 günlük hareketli ortalama 100, 144 ve 200 günlük ortalamaları yukarı kırdığı zaman bir al sinyali, aşağı yönlü kırar ise sat sinyalidir. Kısaca kısa vadeli ortalamalar, uzun vadeli ortalamaları yukarı yönde kırar ise al, aşağı yönde kırar ise sat sinyalidir.

ortalama kesişimleri

Hareketli Ortalamalar:

  • Basit Hareketli Ortalama (SMA)

  • Üstel Hareketli Ortalama (EMA)

  • Ağırlıklı Hareketli Ortalama (WMA)

 

Basit Hareketli Ortalama (SMA):

Basit hareketli ortalamalar en çok tercih edilen hareketli ortalamalardır. Bu hareketli ortalama seçtiğimiz zaman aralığındaki günlük kapanışlarının ortalaması alınarak hesaplanır.

 

Ağırlıklı Hareketli Ortalama (EMA):

Ağırlıklı hareketli ortalamada da seçtiğimiz zaman aralığındaki günlük kapanışların ortalaması alınarak hesaplanır ama son dönemlerdeki kapanışlar daha ağırlıklıdır yani ortalama alınırken son günlerde yapılan kapanışlar ortalamayı daha çok etkiler.

 

Üstel Hareketli Ortalama (WMA):

Üstel hareketli ortalamada ağırlıklı hareketli ortalamalar gibi yakın zamandaki kapanışlara daha fazla ağırlık verir. Ağırlıklı hareketli ortalamalardan farkı mevcut tüm verileri de hesaplamaya katar.

Hareketli ortalamaların bir kullanımı olan trend belirlemedir. Kısa vadeli ortalamaların uzun vadeli ortalamaları yukarı yönlü kesmesine Golden Cross denir ve yükseliş trendi habercisidir.

death cross
golden cross

Eğer aşağı yönlü keser ise Death Cross denir ve düşüş trendi habercisidir.

bottom of page