Fiyat/Kazanç (F/K) oranı, bir şirketin hisse senedi fiyatının, hisse başına kârına oranını gösteren bir değerleme oranıdır. Yatırımcılara hissenin 1 liralık karını satın almak için kaç lira ödemesi gerektiğini de gösterir. Bu oran, yatırımcıların bir şirketin mevcut hisse senedi fiyatını, kazançlarına kıyasla değerlendirmelerine yardımcı olur. F/K oranı genellikle hisse senedi değerlemesinde, hissenin pahalı mı ucuz mu fiyatlandığı hakkında bilgi verir ve yatırımcıların yatırım kararı alınmasında önemli bir araç olarak kullanılır.
Nasıl Hesaplanır?
Fiyat/Kazanç (F/K) = Hisse Senedi Fiyatı / Hisse Başı Kar
Hisse Başına Kâr = Yıllıklandırılmış Net Kar / Ödenmiş Sermaye
Fiyat/Kazanç Oranının Yorumlanması
F/K hesaplanması iki şekilde yapılabilir, birincisi son 4 çeyrekte elde edilen kar ile hesaplanmış hisse başına kar ile hesaplanılabilir. İkinci yöntem ise şirketin gelecekteki 4 çeyrekte elde etmesi beklenen kar ile hesaplanmış hisse başı kar ile hesaplanılabilir.
Şirketin gelecekte elde etmesi beklenen kar ile hesaplanan F/K daha sağlıklı olur çünkü geçmiş dönemde elde ettiği kar'ı, gelecekte elde edeceği garantisi yoktur.
F/K bize her zaman şirketin ucuz veya pahalı olup olmadığını göstermez. Şirketin elde ettiği net karın detaylarınba bakılması gerekir, bazen şirketler bir çeyreklik iyi bir kar elde edebilir fakat bu her çeyrek o seviyede kar getireceği anlamına gelmez. Çünkü bazen şirketler o çeyrek için geçerli olan finansman, yatırım ya da vergi geliri elde edebilir. Zarar eden şirketlerin F/K oranları hesaplanamaz.
Yüksek F/K Oranı: Yüksek F/K oranı iki anlama gelebilir. Yüksek F/K oranına sahip şirketlerde yatırımcılar gelecekteki büyüme beklentisini satın almış olabilir. Şirketin kazançları, işlem gördüğü fiyata göre az olduğunu gösterebilir yani olması gerektiğinden çok daha pahalıya fiyatlandığı yorumlanabilir.
Düşük F/K Oranı: Düşük F/K oranı, şirketin hisse senedi fiyatının kazançlarına göre düşük olduğunu ve şirketin olması gereken piyasa değerinin altında fiyatlandığını gösterebilir.
Türkiyede sanayi şirketlerinin ortalama sahip olması gereken F/K oranı 8 olarak kabul edilir.
F/K Oranın Kullanımları
Hisse başı kar ile değerleme yöntemi
Öncelikle şirketin son 4 net dönem karı hesaplanır ve ödenmiş sermayeye bölünerek hisse başına kar bulunur. Şirketin bulunduğu sektördeki şirketketlerin ortalama f/k'sı ile çarpılır ve şirketin sektöründeki diğer şirketlere göre ortalama olması gereken fiyatı buluruz. Nadir kullanılan bir yöntemdir.
Büyüme oranını (PEG rasyosu) bulmak
Peg rasyosu hakkında bilgi ve nasıl hesaplanır için PEG rasyosu yazımızı inceleyin.
Comments