Likidite bizlere bir varlığın ne kadar hızlı nakde dönüştürülebileceğini gösterir. Şirketlerin bilançolarında kalemler likitliliklerine göre sıralanır en likit olan kalemlerden başlanır. En likit varlık nakit olduğundan dolayı en başta 'Nakit ve Nakit Benzerleri' kalemini görürüz.
Şirketlerin likiditeleri bizlere o şirketin finansal olarak ne kadar sağlam olduğunu ve ödeme gücünün ne kadar kuvvetli olduğunu gösterir. Likidite şirketlerin ayakta kalabilmesi için gerekli olan en önemli unsurdur ve şirketin işleyişinin ne kadar sağlıklı olduğunu gösterir.
Likidite analizi şirketlerin nakit akışlarını yani nakit durumlarını değerlendirmek için kullanılan bir yöntemdir. Likdite analizinde kullanılan 3 adet oran vardır:
Cari Oran
Likidite Oranı (Asit-Test Oranı)
Nakit Oranı
Cari Oran
Cari oran bizlere şirketin kısa vadeli borçlarını ödeyebilme gücünü gösteren bir orandır.Varlıklarda borçlar gibi kısa ve uzun vadeli olarak ayrılır. Dönen varlıklar kısa vadeli varlıklardır. Bir şirketin borçlarını ödeyebilmesi için elinde nakit bulundurması gerekiyor, cari oranda bu nakitin oranını temsil ediyor.
Cari Oran Formülü
Cari Oran = Dönen Varlıklar / Kısa Vadeli Yükümlülükler
Dönen Varlıklar: Bir şirketin 1 yıldan kısa sürede nakde dönüştürülebilecek varlıklardır. Bu varlıklar genellikle nakitleri, stokları içerir.
Kısa Vadeli Yükümlülükler: Bir şirketin bir yıl içerisinde ödemesi gereken borçlarıdır.
Cari Oranın minumum 1 olması gerekiyor, cari oranın 1 olması demek şirketin 1 yıl içerisindeki ödemesi gereken borçları klarşılayabilecek likit varlıklara sahip demek. Eğer 1'in altında olur ise şirketin borçlarını ödeyememe riski vardır.
Cari oranın çok yüksek olması likit varlıkların oldukça çok olduğunu gösterir fakat her şirket için cari oranın çok yüksek seviyede olması olumlu olmayabilir. Yüksek seviyede cari orana sahip olan şirketler nakitlerini iyi değerlendirmiyor olarak yorumlanabilir.
Likidite Oranı (Asit-Test Oranı)
Likidite Oranı bir şirketin en likit varlıkları ile kısa vadeli borçlarını ne kadar hızlı ödeyebilceğini ifade eden bir orandır. Şirketin en likit varlıkları, acil nakit ihtiyacığını kariılayabileceği ve hızlı bir şekilde nakite çevrilebilecek dönen varlıklardır. Cari orandan farklı olarak dönen varlıklarda stoklar dikkate alınmaz çünkü stoklar diğer dönen varlıklara göre daha yavaş nakde dönüştürülür. Şirketin stoklarının hesaplanmamasından dolayı likidite oranı bize cari orana göre şirketlerin nakit durumunu daha iyi gösteren bir orandır.
Likidite Oranı Formülü
Likidite Oranı = (Dönen Varlıklar — Stoklar) / Kısa Vadeli Yükümlülükler
Likidite oran içinde minumum oran 1 olarak kabul edilmektedir, 1'in altında ise şirketin likiditesi iyi durumda değildir. Cari oran likidite oranından ne kadar fazla olur ise şirketler stoklarına o kadar bağımlıdır.
Nakit Oranı
Nakit oranı, cari oranı ve likidite oranına göre daha likit kalemler ile ölçülür. Dönen varlıklar kalemi içerisinden sadece nakit ve nakit benzeri kalemine bakılır. Bu oran bize şirketin sadece nakitleri ile borçlarını ödeme gücünü gösterir yani şirketin stokları ve alacakları olmadığı zamanki borçlarını ödeme gücüdür.
Nakit Oranı Formülü
Nakit Oranı = Nakit ve Nakit Benzerleri / Kısa Vadeli Yükümlülükler
Nakit ve nakit benzerleri ile 1 yıldan kısa olan yükümlülükleri karşılama oranını temsil eder. Nakit oran içinde cari oran ve likidite oranı gibi en az 1 olması gereklidir. Nakit oranı 1'in altında olan şirketlerin nakitlerinin yükümlülükleri karşısında güçsüz olduğu anlamına gelir.
Comments