Yeşil Hidrojen Nedir?
- borsaakademisiilet5
- 16 Nis 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 3 May 2024
Yeşil hidrojen, suyun elektrolizi yoluyla üretilen hidrojendir. "Yeşil" terimi, hidrojenin üretimi için kullanilan elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından (örn. güneş, rüzgar) elde edilmesi nedeniyle kullanihir. Bu, CO2 emisyonunun sıfır olduolduğuu bir hidrojen üretim yöntemidir.
Bu, yeşil hidrojeni fosil yakıtların tyerini alabilecek sürdürülebilir ve çevre dostu bir enerji yapar.

Yeşil Hidrojen Üretim Yöntemi: Elektroliz
Yeşil hidrojen üretiminde kullanılan elektroliz, suyun elektrik akımı kullanılarak hidrojen ve oksijen gazlarına ayrıştırılma işlemidir. Yeşil hidrojen için elektrik akımını için kullanılacak enerjinin güneş enerjisi gibi yeşil enerjilerden gelmesi gereklidir.
Kullanım Alanları
1) Sanayi:
Yeşil hidrojen çelik ve çimento alanında kullanılabilir, bu sektörde yüksek ısı gerektiren süreçlerde fosil yakıt olan doğal gaz ve kömür yerine hidrojen kullanılabilir.
Kimyasal üretimde bazı kimyasaller üretilirken hidrojen hammade olarak kullanılabilir.
Petrol rafinerilerinde, petrol işlenmesi için hidrojen kullanılır.
2) Ulaştırma:
Otomobiller, kamyonlar, otobüsler, hava ve deniz araçlarında kullanılabilir.
3) Isıtma ve Soğutma:
Yüksek sıcaklık gerektiren endüstriyel süreçlerde ve binaların ısıtlması ve soğutulmasında kullanılabilir.
Yeşil hidrojen üretiminin bazı zorlukları vardır. Bunlardan en önemlisi maliyetidir. Suyun elektroliz olması için gerekli elektrolizörlerin maliyeti çok yüksektir. İkinci sorun ise hidrojenin taşınması için gerekli altyapının geliştirilmesi çok yatırım istemektedir.

Türkiyede Yeşil Hidrojen
Türkiye'nin "Güney Marmara Hidrojen Kıyısı" Vadi projesi, ülkedeki önemli hidrojen çalışmalarından biridir. Bu proje, Ufuk Avrupa Çerçeve Programı kapsamında 8 milyon euro hibe desteği alarak toplamda 35,8 milyon euro bütçeye sahiptir. Eti Maden ve Eneriisa Üretim, projeye eşfinansman sağlamaktadır.
Ulusal hidrojen stratejisi çerçevesinde, Türkiye 2030 yılına kadar 2 gigavat (GW), 2035 yılına kadar 5 GW ve 2053 yılına kadar ise 70 GW hidrojen üretim kapasitesine ulaşmayı hedeflemektedir.
2050 yılına kadar yıllık 3 ila 4 milyar dolar arası yatırım gerektiren toplam 3,4 milyon ton yeşil hidrojen üretimi planlanmaktadır. Bu yatırımların karşılığında, 2050 yılında yeşil hidrojenin Türkiye ekonomisine yıllık 6 ila 8 milyar dolar arasında bir katkı sağlaması beklenmektedir.
İmalat sanayi, doğal gaz ve ulaştırma sektörlerinde fosil yakıtların %10'unun yeşil hidrojenle değiştirilmesi ile 2050 yılında Türkiye'de yıllık 1,9 milyon ton yeşil hidrojen iç talebinin oluşacağı öngörülmektedir.
Türkiye, iç ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra 2050 yılında 1,5 ila 1,9 milyon ton arasında yeşil hidrojen ihraç etme potansiyeline sahiptir.
Hidrojen üretimi ve kullanımının 2030 yılından itibaren hızla artması beklenmektedir. Ayrıca, Avrupa Komisyonu 2023'ün Ocak ayında, 2030 yılına kadar 10 milyon ton yeşil hidrojen üretmeyi ve aynı miktarda yeşil hidrojen ithal etmeyi hedeflediğini duyurmuştur.
Yeşil Hidrojen ve Tüpraş
Türkiye'nin en büyük hidrojen üreticisi Tüpraş'tır. 2030'da lojistik ve ağır taşımacılık alanında yeşil hidrojen satışı yapmaya başlamayı düsünüyor. 20'den fazla ülkeden, aralarinda dünyanin önde gelen sanayi sirketlerinin de oldugu 350'den fazla endüstri kurulusunun, Tüpras 103 arastirma merkezi ve üniversite ile 30 ulusal dernegin üye olarak yer aldigi Hydrogen Europe kurulusuna üyedir.
Comments